Home » Džematlije » Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

Svake godine, 14. juna, obilježava se Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi širom svijeta. Tim povodom Medžlis Tuzla će organizirati 15. po redu akciju darivanja krvi.

Prema riječima koordinatora akcije Mumin-ef. Mumića akcija darivanja krvi će se održati u srijedu 17. juna 2020. godine u Omladinskom kulturno-obrazovnom centru Tušanj-Slatina od 9:00 sati.

U tuzlanskom džematu Donja Obodnica nekoliko je davalaca krvi koji su vlasnici najvećih priznanja na polju davalaštva krvi.

Joldić Bahrija koji je rođen 1959. godine, krv je darivao 61 put. Ovaj džematlija koji je radio u rudniku „Kreka“ nagrađivan je značajnim priznanjima za višegodišnje nesebično i predano darivanje krvi, poput plakete Srebreno srce za dobrovoljno darivanje krvi i Zlatna značka. Trenutno ne daje krv jer ima dijabetes, ali je njegov primjer i doprinos su idalje inspirativni.

Pedesetsedmogodišnji Ibrišević Zehrid, krv je prvi put darovao 1983. godine. Do danas je 32 puta darovao krv, te se na taj način upisao na listu značajnih davalaca krvi za što je i nagrađen Zlatnom značkom 2006. godine. Posljednji put je darovao krv 2014. god.

Preuzeto sa https://www.medzlistuzla.ba/index.php/vijesti/3876-svjetski-dan-dobrovoljnih-davalaca-krvi-tuzlanske-dzematlije-davaoci-krvi-spasio

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*